Precis som under 2020 har covid-19-pandemin inneburit att både antibiotikaförsäljningen och antalet fall av anmälningar av antibiotikaresistens var lägre än vanligt under 2021. Det visar en gemensam rapport från Folkhälsomyndigheten och SVA.
Stor undersökning ger bild av narkotikabruket i Sverige
En undersökning bland personer som använder narkotika visar att narkotika ofta används för rusets eller för nöjes skull. Även självmedicinering mot psykisk ohälsa eller andra hälsoproblem anges som motiv till användningen. I Sverige har drygt 5 500 personer deltagit i undersökningen, som EU:s narkotikabyrå EMCDDA tillsammans med Folkhälsomyndigheten står bakom.
Ny lag ska begränsa nikotinanvändning och skydda barn och unga
Från och med 1 augusti kommer tobaksfria nikotinprodukter att regleras när det gäller till exempel åldersgräns, marknadsföring och försäljning. Reglerna liknar de som redan gäller för tobaksvaror och e-cigaretter.
Antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att öka i Sverige
Under vecka 24 fortsatte antalet fall av covid-19 att öka. Troligen bidrar en undergrupp till virusvarianten omikron, BA.5, till den större smittspridningen. Det är fortfarande viktigt att fler personer vaccinerar sig och följer rekommendationerna för påfyllnadsdoser.
Nya faktablad belyser hälsan hos personer inom hbtqi-gruppen
Hbtqi-personer har generellt en sämre hälsa än befolkningen i stort. Genom två nya faktablad vill Folkhälsomyndigheten öka kunskapen och stärka hälsan hos gruppen. Det handlar både om psykisk ohälsa bland transpersoner, och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter bland homosexuella, bisexuella och transpersoner.
Förslag om anmälningsplikt för att motverka legionellasmitta från kyltorn
Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten föreslår att en anmälningsplikt införs för kyltorn för att motverka och förebygga spridning av legionellabakterier.
Skillnad i hälsorelaterad livskvalitet och levnadsförhållanden bland nyanlända barn i Sverige
Ålder, födelseland, boendesituation och familjens ekonomi spelar roll för nyanlända barns hälsorelaterade livskvalitet i Sverige. Lägre hälsorelaterad livskvalitet rapporteras bland annat av ensamkommande och de som bor med andra än familj eller släktingar.
Ökningen av bekräftade covid-19-fall fortsätter
Antalet fall av covid-19 fortsatte att öka i Sverige under vecka 25 och ökningen förväntas fortsätta. Det gör att även belastningen på vården kan komma att öka under sommaren. BA.5, en undergrupp till virusvarianten omikron, är nu dominerande i smittspridningen. Det är viktigt att fler personer vaccinerar sig och följer rekommendationerna för påfyllnadsdoser.
Ökad risk för IVA-vård med covid-19 kan kopplas till olika typer av bostadsområden
Risken för att behöva intensivvård med covid-19 har under pandemin varit högst i tätbefolkade områden med en hög andel boende som lever i relativ fattigdom. Det visar en ny undersökning från Folkhälsomyndigheten om hur risken varierat beroende på vilken typ av område man bor i.
Liten påverkan på ungas hälsa under pandemin
Smittskyddsåtgärderna under covid-19-pandemin har inneburit förändringar i ungdomars och unga vuxnas livsvillkor och levnadsförhållanden. Deras hälsa har trots detta förändrats i liten utsträckning under år 2021. Utvecklingen har inom flera områden fortsatt i samma riktning som innan pandemin. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.